Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışık ihlali, hem trafik güvenliğini riske atar hem de ciddi para cezalarına yol açar. Güncel ceza tutarları ve yasal yaptırımlarla ilgili detaylar yazımızda sizi bekliyor.

Öne Çıkarılanlar
Araç
26 Haziran 2025
5 dakika

Kırmızı ışık cezası, sürücülerin sıklıkla karşılaşabileceği ihlal durumlarından biridir. Trafikte ilerlerken kırmızı ışıkta durulması gerekir. Bazı durumlarda ışık sarı yanarken geçmeye çalışılır veya acil durumlarda bir yere yetişilmesi gerekebilir. Bu sebeple de kuralları ihlal etme olasılığı doğar. Türk Ceza Kanunu’na göre gerçekleşen ihlallerin bir karşılığı bulunur.

Trafik ışıkları özellikle şehir içi ulaşımda yayalar ve araçlar arasındaki trafiği düzenlemek açısından son derece önemlidir. Kurallara uymak hem yaya hem de sürücü açısından gereklidir. İhlal durumlarında istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Trafik ışıkları ve diğer uygulamalar, sürücülerin can güvenliğini korumak açısından önemlidir.

Kırmızı ışık, araçlara durması gerektiğini bildiren evrensel bir işarettir. Dünyanın hemen her ülkesinde aynı anlama gelir. Sürücü kurallara uymazsa karşılığında bir cezai işlem uygulanır. Kırmızı ışık ihlali cezası, durması gereken aracın geçmesi durumunda devreye girer. Eğer trafikte durmanız gereken bir noktada geçerseniz, bu durumda bir ceza uygulaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası Ne Zaman Gelir?

Kırmızı ışık cezası, kuralların ihlal edilmesi durumunda gelir. Eğer trafik kurallarının ihlal edildiği yetkililer tarafından tespit edilirse sonucunda para cezası uygulanabilir. Bu sebeple sürücüler kırmızı ışık cezası hakkında bilgi sahibi olmak ister. Kırmızı ışık cezası tespiti için kullanılan yöntemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

EDS, kırmızı ışık cezası tespitinde kullanılan yöntemlerden biridir. Kameralar ile ihlalleri otomatik olarak tespit eden sistem, plaka üzerinden araç sahibine ceza yazar. Şehirlerin pek çok noktasında EDS cihazları bulunur.

MOBESE, kırmızı ışık cezası tespitinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Şehir içi güvenlik kameraları, trafik akışı esnasında yapılan ihlalleri tespit amacıyla da kullanılır. MOBESE kameralarının bulunduğu alanlarda yapılan ihlaller, kırmızı ışıkta geçme cezası ile sonuçlanır.

Trafik polisleri de kırmızı ışık cezası tespiti yapar. Fiziksel olarak trafik içerisinde yer alan ekipler, trafiği tehlikeye atan her türlü durumu tespit eder. Eğer ihlal varsa trafik polisi sürücüye ceza yazar. Diğer sistemlerin aksine trafik polisleri aracı durdurursa cezayı sürücünün kendisine, durdurmazsa plakaya yazar.

Tüm bu uygulamalar, ihlalleri tespit etmek amacıyla kullanılır. Trafikte yapılan her ihlal, yetkili kurumlar tarafından anında tespit edilir. Trafik kurallarına riayet etmek can ve mal güvenliğini korumak açısından gereklidir.

Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışık cezası, ihlal durumunda her sürücüye uygulanabilir. Fark etmeseniz dahi kuralları ihlal etme olasılığınız bulunur. Kırmızı ışık cezası 2025 yılı itibariyle %43,93 oranında zamlanarak 2.168 TL olmuştur. Uygulanan ceza, 30 gün içerisinde ödenirse bu tutar düşer.

Kırmızı ışık cezası erken ödeme durumunda %25’lik bir indirim avantajı sağlar. Bu sebeple sürücüler, uygulanan cezai işlemi en kısa sürede öğrenmek ve ödemek ister. Kırmızı ışık cezası indirimi, sürücülere avantaj sağlayan bir uygulamadır. Hem zamanında ödeme yapılmasını teşvik eder hem de daha dikkatli olunmasını sağlar.

2025 kırmızı ışık cezası, farklı şekillerde ödenebilir. Online ödeme yöntemleri, sürücülerin tercih ettiği yöntemler arasında bulunur. Sorgulama ve ödeme işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. İşlemlerinizi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz bankaların mobil uygulamaları üzerinden de ödemenizi tamamlayabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak PTT şubeleri ve vergi daireleri gibi fiziki ödeme noktalarını da kullanabilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası e-Devlet’e Ne Zaman Düşer?

Kırmızı ışık cezası, e-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulanabilir. Tespit edildikten sonra sorumlu kişiye e-Devlet üzerinden ve posta yoluyla gönderilir. Uygulanan cezai işlem, yetkili kurum tarafından sisteme girildikten sonraki 2 ya da 3 gün içerisinde görüntülenebilir. Tespit edilen ihlal ortalama 7 gün içerisinde sisteme girilir. Eğer işlem, trafik polisi tarafından yapıldıysa anında sisteme düşer. Ceza durumunu görüntülemek için e-Devlet’e girip araç plakasına yazılan ceza sorgulama sekmesini kullanabilirsiniz.

Kırmızı ışık ceza maddesi, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 47/1b’dir. Ceza tutarı, Trafik İdari Para Cezaları cetveline göre belirlenir. Kırmızı ışık ceza puanı ise 20 olarak bilinir. Eğer kuralı ihlal ederseniz 20 ceza puanı alırsınız. Bu sebeple özellikle yeni ehliyet alan sürücülerin daha dikkatli olması gerekir.

Bu kuralın ihlal edilmesi, mal ve can kaybına yol açabilir. Aynı zamanda maddi hasarlı durumlar da yaşanabilir. Trafikte güvende olmak için tüm kurallara uyulması gerekir. Trafikte yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı kendinizi güvence altına almak için araç sigortası hizmetlerinden Türkiye Sigorta aracılığıyla yararlanabilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hangi durumlarda kırmızı ışıkta geçilir?

Kırmızı ışık cezası nasıl tespit ediliyor?

Kırmızı ışık cezası indirimli ne kadar?

Kırmızı ışık cezası kaç puan?

Kırmızı ışık cezası nasıl yazılır?

Kırmızı ışık cezası nasıl ödenir?

MOBESE kırmızı ışık cezası yazar mı?

Kategoriler
Öne Çıkarılanlar
Araç
Öne Çıkarılanlar
Araç
Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?
26 Haziran 2025
5 dakika
Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Trafikte kırmızı ışık ihlali yapan sürücüleri bekleyen cezaları ve merak edilen detayları keşfedin.

Konut
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Ne Demek? Farkları Nelerdir?
26 Haziran 2025
5 dakika
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Ne Demek? Farkları Nelerdir?

Konut sahibi olurken karşılaşacağınız maliyet kalemleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar bu yazıda sizi bekliyor.

Teknoloji
Yapay Zeka Nedir? Nerelerde Kullanılır?
26 Haziran 2025
6 dakika
Yapay Zeka Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günümüzün en çok konuşulan teknolojilerinden yapay zekayı tanıyın, nerelerde karşınıza çıktığını keşfedin.

Seyahat
İstanbul'da Gezilecek Yerler
26 Haziran 2025
4 dakika
İstanbul'da Gezilecek Yerler

Tarihi dokusu, benzersiz manzaraları ve saklı rotalarıyla İstanbul'da gezilecek en özel yerleri sizin için bir araya getirdik.

Bireysel Emeklilik
Erken Emeklilik Şartları
28 Haziran 2025
7 dakika
Erken Emeklilik Şartları

Bireysel emeklilikle emeklilik hayalinizi öne çekin. Detayları öğrenin.

Sağlık
Sigortada Provizyon Ne Demek? Nasıl Alınır?
26 Haziran 2025
4 dakika
Sigortada Provizyon Ne Demek? Nasıl Alınır?

Sigorta'da provizyon işlemi nedir, neden önemlidir? Tüm detaylarıyla şimdi öğrenin.

Araç
51/2-a Cezası Nedir? Kaç km Hız?
26 Haziran 2025
6 dakika
51/2-a Cezası Nedir? Kaç km Hız?

51/2-a trafik cezası ile ilgili hız sınırı ihlali hakkında bilgi alabilir, ceza miktarı ve erken ödeme indirimlerini öğrenebilirsiniz..

Araç
Hibrit Ne Demek?
26 Haziran 2025
6 dakika
Hibrit Ne Demek?

Hibrit araçlar nedir, nasıl çalışır, neden tercih edilir? Tüm detaylarıyla bu yazıda inceleyebilirsiniz.

Araç
UTTS Nedir Zorunlu Mu?
26 Haziran 2025
5 dakika
UTTS Nedir Zorunlu Mu?

Araç sahiplerini ilgilendiren UTTS sistemi nedir ve zorunlu mudur? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.