Risk Yönetim Politikası
Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş.’nin maruz kaldığı risklere yönelik olarak tesis edilen politikalar, piyasa koşullarında meydana gelen değişikliklere paralel olarak düzenli bir şekilde gözden geçirilmektedir.
Risk yönetim sürecinde değerlendirilen riskler aşağıda yer almaktadır:
Sigortacılık Riskleri
Akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan riskler olup söz konusu riskler; sigortalanan risklerin sağlıklı bir şekilde seçilmemesi, sigorta primlerinin gelecekte oluşacak hasarları karşılayacak seviyede belirlenmemesi, riskin dağıtılamamasından kaynaklanan yoğunlaşmalar şeklinde örneklendirilebilmektedir.
Tarifeler hazırlanırken ve münferit fiyatlamalar yapılırken piyasa şartları, reasürans anlaşmaları, ciro, karlılık ve sürdürülebilir büyüme hedefleri bir bütün olarak dikkate alınmaktadır.
Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. acenteleri, bölge müdürlükleri, genel müdürlük seviyelerinde hangi risklerin, hangi şartlar kapsamında güvence altına alınacağı ve geçmiş hasar tecrübelerinden yararlanılarak riziko kabul esasları çerçevesinde teknik servis müdürlükleri tarafından her yıl belirlenmekte ve güncellenmektedir. Riziko kabul esaslarını da içerecek şekilde sigorta ve bireysel emeklilik ürünlerinin hangi şartlar altında, nasıl ve kimlere satılacağı veya satılamayacağını gösteren uygulama esasları kitapçığı bilgilendirme amacıyla her yıl satış kanallarına dağıtılmaktadır.
Şirket’in müşteri portföyü, geçmiş hasar istatistikleri, gelecek yıl gerçekleştirilmesi düşünülen iş hacmi, öz kaynak yapısı ve mevcut piyasa koşulları dikkate alınarak branş bazında saklama payları ve satın alınacak trete koşulları sigortacılık ve bireysel emeklilik mevzuatında tanımlanmış esaslar çerçevesinde belirlenmektedir.
Şirket, TSRS 2 kapsamında gelecekteki finansal yeterliliğini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek iklimle ilgili riskleri risk yönetim sürecine dahil etmektedir. Bu kapsamda iklim değişikliği kaynaklı sağlık risklerini analiz etmekte olup, özellikle hastalık/sağlık sigortalarındaki iklim kaynaklı hastalıklara bağlı tazminat ödemelerini ayrı bir kategori olarak değerlendirmektedir. Söz konusu tazminat ödemelerinin toplam tazminat ödemeleri içindeki payı düzenli olarak izlenmekte ve bu doğrultuda güncellenmektedir.
Kredi Riski
Kredi riski, Şirket ile maddi ilişkisi bulunan tarafların, Şirket’e karşı yükümlülüklerini yerine getirememe olasılığı olarak tanımlanmaktadır. Acentelerden doğan prim alacakları, Şirket açısından kredi riski doğuran başlıca alanlardır. Şirket, sigorta faaliyetlerinden doğan alacakları tahsilat politikaları çerçevesinde takip etmekte ve tesis ettiği teminat politikaları aracılığıyla sınırlandırmaktadır. Piyasa koşullarındaki değişikliklerin kredi notları üzerindeki etkileri takip edilmektedir. İklim değişikliğine bağlı finansal riskler kapsamında, aşırı hava olaylarının kredi portföyüne etkileri düzenli olarak gözden geçirilmekte ve iklim riskleri, kredi riski yönetimi süreçlerine entegre edilmektedir.
Piyasa Riski
Faiz oranlarında ve kurlarda meydana gelen değişiklikler neticesinde Şirket’in portföyünde yer alan enstrümanların değerlerinde meydana gelecek olası kayıplar piyasa riski kapsamında değerlendirilmektedir. Söz konusu riskler döviz pozisyonuna ve menkul kıymetlere yönelik olarak hazırlanan raporlamalar vasıtasıyla takip edilmektedir.
Türkiye Hayat Emeklilik A.Ş., yatırım portföyünden kaynaklanan piyasa riskini TSRS 2 kapsamında ele almaktadır. Bu amaçla Şirket yatırım portföyünün düşük karbon ekonomisine uyumunu artırmaya yönelik bir strateji izlemekte olup, piyasa risk değerlendirmelerinde iklimle ilgili geçiş risklerini dikkate almaktadır.
Likidite Riski
Likidite riski, Şirket’in vadesi gelen yükümlülüklerini karşılayamama riskidir. Söz konusu risk özellikle nakde ihtiyaç duyulan dönemlerde varlıkların satılamaması ve paraya çevrilememesi neticesinde oluşmaktadır. Varlıkların vadelerinin, yükümlülüklerin vadelerinden daha uzun olması durumu likidite riskini artırmaktadır. Şirket’in nakit akışı günlük, haftalık ve aylık olarak takip edilmekte, vade uyumsuzlukları ve yabancı para pozisyonları da bilanço üzerinden takip edilerek aktif pasif yönetimi yapılmaktadır.
İklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelebilecek ekonomik dalgalanmalar ve aşırı hava olaylarının operasyonel nakit akışı üzerindeki etkileri değerlendirilerek likidite riski yönetim süreçlerine entegre edilmektedir.
Operasyonel Riskler
Yetersiz ve başarısız içsel süreçlerden, personel ve sistemlerden ya da dışsal olaylardan kaynaklanan, doğrudan veya dolaylı zarar riskidir.
Şirket genelinde yürütülen faaliyetler ve süreçlerde yapılması gereken uygulamalar hazırlanan prosedürler ile yazılı hale getirilmiş ve süreçlerde rol alan çalışanların görev tanımları tespit edilmiştir.
Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş., operasyonel süreçlerde iklim değişikliğine bağlı fiziksel riskleri de dikkate almakta olup, iş sürekliliği planları kapsamında aşırı hava olaylarının operasyonlara olası etkileri değerlendirilmekte ve önleyici tedbirler alınmaktadır.
Risk Yönetimi Sistemi ve Süreçlerin Denetimi
Risk Yönetimi Sistemi ve Süreçlerin Denetimi, İç Denetim Direktörlüğü tarafından gerçekleştirilir. İç denetim faaliyetleri, Yönetim Kurulu tarafından onaylanan denetim faaliyetlerine yönelik politika ve uygulama usulleri ile iç denetim planları çerçevesinde yürütür.
Risk Yönetimi Sistemi ve Süreçlerin Denetimi iş birimlerinin ve kullanıcıların sahip olduğu yetkiler ve uygulanması gereken onay mekanizmaları Yönetim Kurulu, tarafından belirlenmekte, yazılı yönetmelik ve prosedürler kapsamında tanımlanmaktadır.
Yürürlük
Bu politika, Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. Yönetim Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer. Gerektiğinde Yönetim Kurulu kararı ile politika üzerinde değişiklik yapılabilir.